Paní Ireno Kalhousová a Alexandro Uhlová - spojte se ve své jinakosti - česká společnost to moc potřebuje…

8. 5. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty


“Věnováno všem obětem druhé světové války v jejich památném dni vítězství”

Přiznám se, že sleduji dlouhodobě tyto dvě nenápadné ženy současnosti, které snad mohou ukázat cestu pochopení různých postojů - jako cestu hledání pravdy bez napadání a nenávisti.

Přece v české společnosti nemůže být příkladem jen patologické, nenávistné, účelové, primitivní jednání politických špiček jednotlivých stran, které každým dnem hledají ve spolupráci s povrchními médií a marketéry všeho druhu pod patronací oligarchie a podsvětí hledají stále se posouvající dno politické a společenské kultury této doby.

 

Pojďme si přiznat, že velká většina společnosti se stále řídí i určitým příkladem tzv. mediálně známých osobností, které svojí profesí, svoji mravní integritou a svým jednoduše řečeno slušným a hlavně stále “běžným, občanským životem mezi běžnými” lidmi, není jen imitací života, jak nám ho představují v stále pokleslejší podobě politici se svým cirkusem na předvolebních cestách.

Přiznám se, že opravdu s obrovským emočním a rozumovým rozrušením sleduji současnou debatu nad izraelsko/ palestinským konfliktem, která v české, středoevropské dějinné konotaci - má obrovský přesah i do naší současnosti. A s hrůzou sleduji, jak mnohdy vystupují skrytí démoni minulosti na všech stranách.

Přiznám se, že Vy obě jste pro mne velkým zdrojem informací a vzájemně se doplňujete v celkovém obrazu této strašné situace eskalace násilí na tomto území.

Prosím Vás, choďte paní Ireno a paní Sašo společně do kultivovaných, společných debat nejen v mediálních studiích, ale i na náměstích a ukažte, že skutečné české intelektuální elity dokáží sjednocovat a ne rozdělovat.

Kdo jiný, než Vy dvě, jako všeobecně uznávané zástupkyně generace vzdělaných, osobitých, slušných a hlavně statečných žen českého veřejného prostoru - mohou dát české společnosti tolik potřebný příklad toho, že mít na věci odlišné názory není chybou, ale obohacením.

Moc si Vás vážím a přeji si z celého srdce, aby český, veřejný diskurs stále neopanoval po desetiletí tak toxický duch našich dvou prezidentů Klause a Zemana, ale Václava Havla.

Potřebujeme Vás vidět na pomyslném a snad i skutečném jednom pódiu.

Bůh Vám k tomu žehnej a pomáhej. Opatrujte se a dávejte na sebe pozor.





0
Vytisknout
3525

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024